Historiaa

Nummisten kylä on kolmen kartanon muodostama kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoinen alue, jonka läpi virtaa kaunis Mustijoki. Karikuusen tilan vieressä olevan Alikartanon menneisyys ulottuu jo 1600-luvun alkupuolelle. Alikartano tunnetaan maailmankuulun tutkimusmatkailijan ja Koillisväylän ensimmäisen purjehtijan Adolf Erik Nordenskjöldin lapsuudenkotina. Alikartanon nykyinen päärakennus Ylipytinki on vuodelta 1805 ja toimii kesäisin museona.

Karikuusen tilaa on viljelty 1940-luvun lopulta lähtien, kun perhe saapui sotaevakkona Karjalasta. Juhlalatona toimiva rakennus on alkuperäinen ja vuosien aikana se on toiminut viljankuivaamona, konesuojana ja varastona. Myöhemmin on rakennettu tilan muut nykyiset rakennukset, mukaanlukien juhlasali. Tämän rakennuksen alkuperäinen käyttötarkoitus oli lampola ja hevostalli, mutta nyt ison remontin jälkeen se aloittaa uuden uransa tapahtumakäytössä.

Tilaa ympäröivillä pelloilla on vuosien aikana laiduntanut lehmiä, hevosia ja lampaita, mutta tällä hetkellä lähes kaikki pellot ovat viljelyskäytössä. Nykyäänkin voit kuitenkin huomata muutaman hevosen ja ponin sekä kissan ja koiran, joten viihtyisä ympäristö on taattu.